top of page

Как да се сдобием с къща... СТЪПКА 2: Местоположение

Защо да си построим къща е свързано повече с психология, финансови анализи, правилно планиране, управление и вътрешна мотивация, отколкото има нещо общо с проектанти и майстори. Ще се уверите още преди да сте прочели до края.

Ако все още не познавате добре себе си и човека, с който ще живеете в къщата, начинанието за създаване на къща е обречено на неуспех или поне няма да сте удовлетворени накрая. Защо? Защото къщата показва вътрешната ви същност, разбиране за света, характер и навици. За да се чувствате добре в нея, трябва добре да се познавате, да сте наясно кой сте, какво искате, къде искате да стигнете в бъдеще и с кого. Къщата е вашият най-постоянен партньор в живота – тя ще ви закриля, дава подслон в хубави и лоши моменти, ще се радвате на моменти с близките си, ще ви гарантира спокойствие и ще ви осигури мястото да останете насаме със себе си и да творите живота си, бизнес или нещо друго.

Едва когато сте наясно какво ще правите в къщата, може да започнете да избирате място за нея т.е. къде вие ще се чувствате най-добре и тя ще отговаря на нуждите ви.

Вариантите са много. Основните сред тях като местоположение са:

  • селска къща далеч от голям град

При избор на селски имот можете да избирате съществуващ такъв (с ток, вода, канал) или нов, който с процедура да прехвърлите от земеделска земя в урегулиран имот (това е удачно примерно за имот, който е съседен на последната къща по улица в селото).

  • къща в квартал/село в близост до голям град

Това е най-обичайния случай за целогодишно живеене, особено за семейство с деца. Преценете какви нужди ще имат всички членове на семейството за да изберете най-подходящото място с оглед на съществуващата инфраструктура и обществено-социални услуги.

  • къща в самия център на града

(за София е практически невъзможно спроде нас) Такива имоти например в София са паметници на културата или с друг особен статут, които няма да осигурят обичайното усещане за живеене в къща. В градове с под 50 000 жители е възможно да се намери имот в центъра с повече късмет.


Какво можете да направите за да се придвижите напред към целта-сдобиване с нов дом:

  • Разходете се по местата, които представляват интерес за вас.

  • Постойте в местната бакалия, магазин, кафене. Заслушайте се в разговорите на местните хора. Утре техните проблеми може да станат и ваши, ако им станете съсед.

  • Поинтересувайте се кога има местен празник или събиране и го посетете. Ако не ви харесат хората, които вече живеят на това място, не инвестирайте в имот там.

  • Разходете се и по места, които не сте си набелязали предварително и се намират в съседство на тези, които сте проучили.

  • Ако харесате някое място, опитайте се да намерите местна къща за гости или малък семеен хотел. Прекарайте няколко дни там, пазарувайте в местните магазини и се хранете в местните ресторанти и заведения.

  • Ако имате възможност, посетете мястото в различни сезони и часове през деня. Задължително в „час пик“, за да усетите осезаемо движението.

  • Посетете местната музейна сбирка. Поговорете си със служителя, той/тя ще споделят с вас невероятни неща за околността, стига да проявите любопитство.

  • Ако имате деца, заведете ги на местната детска площадка. Ще разберете дали искате и в бъдеще те да контактуват с играещите там деца.

  • Идете в кметството и попитайте за бъдещи инвестиционни инфраструктурни намерения като пътища, магистрали, предприятия и т.н


Не съдете за мястото само по едно преживяване, идете няколко пъти! Когато сте се спрели на няколко варианта за място, сте готови за следващата стъпка – да купим стара или да строим нова къща.



Featured Posts
Recent Posts
Archive
Follow Us
Search By Tags
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page