top of page

Как да се сдобием с къща... СТЪПКА 1: Какво искаме?

Защо да си построим къща е свързано повече с психология, финансови анализи, правилно планиране, управление и вътрешна мотивация, отколкото има нещо общо с проектанти и майстори. Ще се уверите още преди да сте прочели до края.

Поздравления, че сте взели решение за самостоятелен дом и поемате отговорността това да се случи и да промени някои аспекти в житието ви. Живеенето в апартамент в блок е със споделена отговорност и управлението на имота в голяма степен е делегирано на домоуправителя. Разбира се, и правата са по-ограничени и не можете да си монтирате собствена пейка с пясъчник отвън и да забраните на другите да ги ползват (малък пример). Докато за живеенето в къща отговорността си е изцяло ваша и комфорта и удобството зависят изцяло от вас. Затова първо преценете дали наистина ще имате време, енергия и средства за това.

Следващият въпрос, който трябва да си зададете, е колко спешно ви е необходима къщата.

Ако сте младо семейство с невръстни деца, колкото по-бързо се сдобиете с къща с двор, толкова по-комфортно ще си гледате децата. В този случай може би покупка на съществуваща стара къща е добро решение. Или бързото построяване на нискобюджетен дом.

Ако вече сте си изгледали децата и те дори не живеят с вас, може би имате време да обмислите и построите къщата, в която да изживеете старините си и да се радвате на гостуващи внуци. Тогава решението за вас е да си построите къща. Или да реконструирате и обновите някоя наследена селска къща.

Ето част от важните въпроси, които трябва да си зададете. Непременно ги задайте и на човека, с когото живеете и искате да живеете в бъдещия дом! Решението трябва да е общо, защото в създаването на дом участват всички членове на семейството!


ВЪПРОСНИК:


  1. Защо искате нов дом (поради намаляване/увеличаване на членовете на семейството; заради смяна на местоработата и местожителството; искаме къщата на мечтите си; имаме нови хобита, които изискват нови помещения, искаме да работим в къщи и т.н.)

  2. Определете наличните средства, които сте готови да инвестирате

  3. Консултирайте се с банкова институция за размер на кредит, който бихте получили и при какви условия

  4. Веднага ли искате да живеете в къщата или може да изчакате докато се построи (1-3 години примерно)

  5. Колко души ще живеят в къщата в бъдещите 10-20 години?

  6. Ще посрещате ли често гости и какви нужди ще имат те ? (примерно задължителна баня към стаята за гости, достъп с минимално количество стълби, самостоятелен вход към двора и т.н.)

  7. Какви домашни любимци имате?

  8. Държите ли къщата ви да е символ на вашия обществен статус или искате функционална бюджетна къща? Какъв архитектурен стил предпочитате ?

  9. Ще живеете ли целогодишно в къщата или по-скоро това ще е сезонен дом?

  10. Искате ли да имате земеделско стопанство до къщата (за подправки, билки, цветя, плодни дръвчета)

  11. Искате ли да имате специална гледка или да сте в близост до природно образувание (гора, планина, скала, езеро и т.н.)

  12. Искате ли да избегнете близост до техническо образувание (път, магистрала, електропровод, високи сгради и т.н. )

  13. Държите ли сутрешно слънце да огрява някои от помещенията или пък залязващо слънце да се наблюдава от други?

  14. Колко гаража и паркоместа са ви необходими в имота? Колите със стандартни размери ли са?

  15. Доколко удобен достъп до гарирането ви е необходим (всяка кола с отделен, независим достъп или може колите да са една след друга в дълъг двоен гараж)

  16. Има ли необходимост от допълнителни съоръжения и площи – например за велосипеди, детска количка, инвалидна количка, фитнес зона и т.н.

  17. Само за живеене ли ще използва къщата или ще има и кабинет/ малък бизнес в нея

  18. Как си представяте къщата- едноетажна върху терена, на няколко етажа, с покривна тераса, подпокривен етаж, подземен гараж...

  19. Ще осигурите ли удобства за живеене на открито в двора – барбекю, покрит навес, открита площ, пикник зона, грил и т.н. и за колко души (голяма компания приятели или само членовете на семейството)

  20. Колко големи помещения си представяте (старите съществуващи къщи са със сравнително малки стаи, които не подлежат на съществени промени).

Ако сте отговорили на поставените въпроси, то вече сте готови да направите следващата стъпка, която ще ви доближи до изпълнението на целта ви.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Follow Us
Search By Tags
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page